Kontakty
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Saké - rýžové víno
Saké - rýžové víno
Sake v Česku často nazývané saké, znamená japonsky „alkoholický nápoj“. V Evropě se tento název ujal pro alkoholický nápoj kvašený z rýže, nicméně vyrábí se i z celé řady jiných zdrojů. Japonec jako sake označí i víno či vodku, ale pravděpodobně použije jiný výraz.
Sake se vyrábí ze speciálních odrůd rýže (sakamai). Rýžová zrna se nejprve obrousí, máčejí a v páře uvaří. Uvařená vychlazená zrna se infikují plísně koji (Aspergillus Oryza), která škrob enzymaticky štěpí na jednodušší cukry, které poté kvasí a vzniká alkohol. Výroba je velmi podobná výrobě piva. Někdy následuje destilace kvasu a následné přidání alkoholu do kvašícího nápoje, čímž se další kvašení zastaví a obsah alkoholu se zvýší na 18-25%. Tento postup je obdobný postup při výrobě portského vína.