Destiláty - Gin, Rum, Vodka
















- Novinka
- Novinka
Destiláty (rum, vodka, gin)
Destilát (Gin, Rum, Vodka) nebo také pálenka, lidově též kořalka, či gořalka nebo i šňaps je ušlechtilá lihovina, která vzniká destilací zkvašeného rmutu, jenž je připraven z rozdrcených plodů nebo jiných částí rostlin. Osobité aroma získává pálenka z ovoce či suroviny, ze kterého byla připravena. Mezi nejznámější pálenky patří Gin, Rum, Vodka.
Rum
Rum je alkoholický nápoj destilovaný z melasy, nebo ze šťávy získané z cukrové třtiny. Většina producentů rumu se tak nachází v oblastech, kde je rozvinutý cukrovarnický průmysl, například Austrálie, Indie, ostrov Réunion či oblast Karibiku (zde zejména Jamajka a Kuba). Jeho vlastí jsou Antily (souostroví, které představuje dominantní část Karibiku), kde se vyvinula na každém ostrově specifická varianta tohoto destilátu. Existuje několik druhů rumu. Světlý rum (Blanco) se často využívá na přípravu míchaných nápojů, zlatý a tmavý rum (tmavnoucí postupným zráním v dubových sudech) bývá konzumován samostatně jako tzv. sipper či využíván pro vaření.
Vodka
Vodka je druh oblíbeného alkoholického nápoje obsahující obvykle 35–70 % alkoholu (nejčastější je 40%). Vodka je většinou čiré barvy, výrazně alkoholické chuti. Pojmenování pochází ze slovanského slova pro vodu. Konzumuje se buď čistá (zpravidla chlazená), nebo v koktejlech, smíchaná s jinými nápoji (alkoholickými či nealkoholickými). Vyrábí se z obilí.
Gin
je alkoholický nápoj získávaný destilací obilné břečky a přidáním různých bylin. Popíjí se samostatně nebo se také přidává do koktejlů. Dělí se na dva typy:
Genever - gin vyráběný periodickou destilací z jalovce a obilného destilátu
Dry gin - gin vyráběný kontinuální destilací z obilného destilátu a bylin