Barnabys Coffee Nicaragua 250 g

- Kompletní specifikace
- Parametry
- Hodnocení 0
- Související zboží3
- Barnabys Coffee Nicaragua 250 gSkladem290 Kč252 Kč bez DPH
Barnabys Coffee Nicaragua 250 g
- Původ: San Juan del Río Coco - Madriz, 1,200 m. n. m.
- Chuť: mandle, marcipán, karamel, pomerančový džem
UCA San Juan je unie pěstitelů v oblasti Madriz v severozápadní Nicaragui. V této unii je 8 malých družstev (každé má mezi 10-90 pěstiteli). Jednu čtvrtinu farmářů tvoří ženy. Unie se stará o kontrolu kvality, technickou podporu a školení výrobců, skladování, certifikace. Díky konsolidaci výroby mají producenti lepší pozici na mezinárodním trhu, což jim poskytuje přístup k lepším cenám a kvalitnější kontrole kvality. V Nikaragui si dávají velmi záležet na tom, že produkují kávu ve shodě se zákoníkem práce a usilují o co nejmenší dopad na životní prostředí. Na plantážích se třikrát ročně manuálně provádějí kontroly rostlin, aby se udržely nemoci a škůdci v dostatečné vzdálenosti. Používají se pouze přírodní pesticidy a hnojiva. V době sklizně farmáři potřebují pomoc od svých rodin a příbuzných, aby dokázali sklidit třešně ve správný moment zralosti. Zhruba polovina členů unie vlastní zařízení na mokré zpracování kávy. Potom, co zpracují tu svou, pronajmou ho svým sousedům, kteří ho nemají. Kontrola kvality kávy probíhá jak vizuálně, tak promýváním a kontrolou kvality mokrého pergamenu. Sušení následně probíhá na farmě. Během tohoto kroku rodina vybírá třešně s dalšími defekty, které do teď nevytřídili. Kvůli relativně velké vlhkosti v místě, kde se káva pěstuje, se sváží dolů do San Juan del Río Coco. Zde má UCA San Juan sušící a kontrolní vybavení. Pokud jsou kávová zrna vlhčí nebo s defekty, její prodejní cena klesá. Konečné sušení probíhá na velkém nádvoří UCA San Juan. Každý žok má své označení, aby bylo jasné, od koho pochází. V dílnách má také každý pytel svůj štítek, který vypovídá o kvalitě a zdroji kávy. Kávu poprvé ochutnávají týmy kontroly kvality, jakmile je usušena a než jí vypustí do světa. V této chvíli mohou odmítnout jakékoli kávové třešně, které by jen trochu chutnaly po plísni. Znovu kávu ochutnají po době, kdy má odpočívat, a rozhodnou, do které kategorie ji zařadí.